De moeilijkste vraag van studiekeuze: Waar ben ik goed in?

De moeilijkste vraag van studiekeuze: Waar ben ik goed in?

Je bent op zoek naar je kwaliteiten en vaardigheden. Iemand zei namelijk tegen je dat je moet weten waar je goed in bent voor een goede studiekeuze. Maar hoe kom je daar achter?

In de jaren die ik werk als decaan leerde ik dat het 1 van de moeilijkste vragen is om aan iemand te stellen. Als een mentor het gesprek met een leerling hierover heeft valt er vaak een stilte. Logisch toch, als ik diezelfde mentor vraag even 5 kwaliteiten van zichzelf te noemen is het ook stil.

Hoe kun je er wel achter komen waar je goed in bent? Of hoe kom je daar samen met je leerling, kind of vrienden achter? Ik ga je 4 tips geven, 4 manieren om erachter te komen.

Eerst het verschil tussen een kwaliteit en een vaardigheid. Een kwaliteit zegt vooral dat je iets bent. Daar word je mee geboren en kan groeien tot een eigenschap waarom je bekend bent bij anderen. Denk aan geduldig zijn,

Ezelsbruggetje is dus: Ik ben…..

Een vaardigheid is iets dat je kunt. Vaak is een vaardigheid aangeleerd. Denk aan fietsen wat iedereen heeft geleerd. Een andere vaardigheid is schrijven, maar ook plannen. Of met je handen werken. O ja, het wil niet zeggen dat iedereen ELKE vaardigheid kan aanleren. Het ezelsbruggetje hierbij is dan: Ik kan….. In deze blog geef ik je tips om je vaardigheden te ontdekken.

Tip 1 Stel vragen.  Vragen die je helpen om te weten waar je goed in bent:

  • Wat was een moment waar je trots was op jezelf? Waar was je, wat deed je? Welke resultaat was er? Wat werd er tegen je gezegd? Wat zei je tegen jezelf?
  • Waar vragen andere mensen jou voor om hulp? Zijn dat verschillende mensen die voor dezelfde soort dingen komen? Wat kun jij wat zij zelf niet kunnen?
  • Wat maakt jou bijzonder? En dat kunnen ook dingen zijn die anderen vervelend aan je vinden. Omdat ze een beetje jaloers zijn. Of omdat jij die eigenschap een beetje teveel inzet. Van elke irritante eigenschap kun je een kwaliteit maken.
  • Wat gaat jou makkelijk af? Het lijkt voor jou of iedereen het zo zou kunnen maar sommige dingen zijn voor jou makkelijk.

Tip 2 Vul een online vragenlijst in

Er zijn vragenlijsten die je binnen enkele minuten een lijstje geven van waar jij mogelijk goed in bent. Die kun je bijvoorbeeld vinden via www.123test.nl

Tip 3. Gebruik hulpmiddelen zoals een kaartenspel.

Een goed voorbeeld daarvan is het kwaliteitenspel. Een verzameling van meer dan 50 kwaliteiten waar je uit kunt kiezen. Die staan op kaartjes. Jij maakt er dan een gesloten vraag van voor jezelf: Ben ik zo wel of niet? Stapeltje hier, stapeltje daar.

Het kwaliteitenspel kun je vinden via www.kwaliteitenspel.nl Natuurlijk zijn er ook andere kaartenspellen te vinden die hierbij helpen. Geen zin om zelf het spel aan te schaffen? Je kunt bij mij een afspraak maken waarin we samen aan de slag gaan, dan breng ik de kaarten mee.

Tip 4 Vraag anderen iets over jou te zeggen met het ezelsbruggetje dat ik hierboven noemde. Ik ben……. Schrijf alles wat je van anderen hoort op. Welke kwaliteiten werden het meest genoemd?

De combinatie van je kwaliteiten en je vaardigheden maken jou bijzonder. Dat is de informatie die je verder brengt in het kiezen van een studie of volgende stap in je loopbaan.  Loop je vast? Ik help je graag bij het ontdekken hoe je kwaliteiten passen bij een studie. Vul hiervoor het contactformulier in.

Je maakt per dag meer dan 30.000 keuzes waar je niet over nadenkt.

studiekeuze coach Roosendaal

Keuzes op belangrijke momenten, zoals een studiekeuze of loopbaankeuze wil je niet onbewust, maar juist BEWUST maken.

Nieuwsgierig hoe ik je help om bewust te kiezen?