Je studiekeuze checken, waarom zou je?

Je denkt het zeker te weten: Dit ga je studeren.
Je hoopt de beste te keuze te maken: Hier ga jij aanmelden. En toch is er nog twijfel.

Liever zou je vol vertrouwen zeggen: Ik weet het, dit ga ik doen. Mijn studiekeuze is klaar!

Hoe zorg je dat je met vertrouwen zegt wat je studiekeuze is?

Je wil zeker weten dat je alles goed hebt onderzocht. Dat je alle mogelijkheden kent die bij jou passen. Naar de juiste open dagen bent geweest. De beste locatie hebt uitgezocht. Waar je leert op de manier waarin jij goed bent. Dat wil je dus checken.

Bij de meeste studies krijg je een intake, een selectiegesprek of een kennismaking. Ook dat is een check. Maar als je er dan achter komt dat dit helemaal niet de beste keuze is voor jou, niet jouw clubje is, jouw tribe, dan moet je nog helemaal opnieuw gaan zoeken. En intussen beginnen je examens bijna.

Een studiekeuzecheck gesprek met een studiekeuzecoach kun je NU doen. Tijdens onze ontmoeting kijken we naar al jouw activiteiten. Wat heb je gedaan om erachter te komen wat bij je past? Wat heb je over jezelf geleerd? Hoe gebruikte je dat bij je keuze? Is er nog iets dat je vergeten bent?

Ook kunnen we al even in de toekomst kijken. Wat zal lastig voor je worden? Hoe ga je daarmee om?
Jouw succesgedrag zorgt er voor dat je niet alleen gaat starten met plezier, je gaat de studie ook goed afronden én je doet dat op een manier waar jij energie van krijgt.

Wat zijn de risico’s als je geen studiekeuze check doet?

Sowieso is twijfel geen fijn gevoel. Maar het geeft ook allerlei risico’s. Wist je namelijk dat…..

  • Uit onderzoek blijkt dat studiekiezers die stoppen binnen 6 weken dat vaak doen omdat ze niet wisten wat er tijdens een studie van ze verwacht wordt. De vakken, manier van les krijgen passen niet bij hen maar daar hadden ze dus geen idee van omdat ze er niet naar keken bij hun studiekeuze.
  • De sfeer op een mbo, hbo of universiteit bepalend is of jij je prettig voelt? En dat is weer nodig om snel te kunnen samenwerken met je studiegenoten waardoor je al gelijk in de eerste periode punten scoort. Mis je de aansluiting in het begin? Dan loop je dus al achter. Heb jij gekeken naar de sfeer?-> Weet je wat voor jou belangrijk is?
  • Veel studiekiezers geen idee hebben wat hun succesgedrag is? De eerste maanden zoeken ze dan naar hoe ze het beste kunnen studeren, wat ze nodig hebben en hoe ze daarom vragen. Dat maakt onzeker en laat dát niet helpend zijn om je vol in te zetten om al die (studie)punten te halen
  • Op korte termijn twijfel kan zorgen dat jij je examens verprutst? Het is een afleiding in je hoofd, want stel dat, wat als, moet ik niet toch ook nog? Die vragen kosten je tijd, energie die je niet kunt stoppen in het leren van je examens. Oplossen dus die twijfel!

Wat is een studiekeuze check gesprek?

Al bovenstaande punten nemen we mee in het check gesprek. We spreken de stappen door die een goede studiekeuze geven. Wat heb je gedaan, hoe ging dat? Ben je iets vergeten en wat kun je dan nu doen? We vergelijken verschillende locaties die jij hebt bekeken. Hebben we de check gedaan en ben jij zeker van je keuze? Dan mag het van jouw TODO lijst en kun je al je aandacht richten op je examens.

Is er nog iets dat jij wilt onderzoeken? Zorgde de twijfel én het checkgesprek voor een andere keuze? Daar help ik je natuurlijk bij als jij dat wil.

Hoe plan je een studiekeuze check gesprek?

Wil jij ook een check gesprek? Vul dan het contactformulier in zodat ik jouw gegevens heb. Ik bel of mail je dan om snel een afspraak te maken. Dat kan offline maar als jij dat fijner vindt ook via Zoom of Teams.
https://www.senseyou.nl/contact/

Je maakt per dag meer dan 30.000 keuzes waar je niet over nadenkt.

studiekeuze coach Roosendaal

Keuzes op belangrijke momenten, zoals een studiekeuze of loopbaankeuze wil je niet onbewust, maar juist BEWUST maken.

Nieuwsgierig hoe ik je help om bewust te kiezen?