Kiezen in je loopbaan met jouw keuzestijl

Hoe kies je op de beste manier? Ken je keuzestijl

Kiezen doen we allemaal. Elke dag maken we wel 30.000 keuzes. Veel daarvan maken we onbewust. Dat wil zeggen zonder er echt over na te denken. Pas als we bewust gaan kiezen voor een studie of opleiding, voor een nieuwe stap in onze loopbaan gaan we nadenken over HOE we eigenlijk kiezen.

Dan blijkt dat daar verschillende manieren voor zijn. Die hebben te maken met keuzestijlen. Ik ga ze kort aan je uitleggen en geef je tips hoe jij een goede keuze maakt vanuit jouw eigen stijl. In een andere blog vertel ik je meer over de volgorde van stappen die je kunt zetten om een bewuste goede keuze te maken.

Hoe kies jij buiten je loopbaan?

Hoe kies jij bijvoorbeeld je vakantie, je vrienden, je kleding?

Voor ik je uitleg wat de keuzestijlen zijn een vraag: Hoe kies jij in een kledingwinkel een nieuwe broek? Of een trui?

Er zijn verschillende mogelijkheden:

 • Jij hebt van tevoren al uitgezocht wat je nodig hebt, je loopt de winkel binnen en loopt op je doel af, daarna door naar de kassa en weer naar huis, missie geslaagd
 • Jij hebt vrienden mee die je adviseren bij het passen van verschillende modellen en kleuren en wat zij de leukste vinden voor jou gaat mee naar huis
 • Je loopt door de winkel, raakt verschillende broeken aan en voelt welke fijn is om te passen, uit die selectie kies je degene die het lekkerst zit
 • Jij laat je moeder of vader een broek kopen en trekt die aan.

Waarin heb jij jezelf herkend? Dat is afhankelijk van jouw keuze stijl.

Er zijn verschillende keuzestijlen, manieren om te kiezen

Welke keuzestijlen zijn er?

Onderzoek heeft aangetoond dat er meerdere keuzestijlen zijn. Natuurlijk gebruik jij er meerdere maar je hebt wel een voorkeur voor 1 manier. Omdat elke keuzestijl voor- en nadelen heeft is het goed om te weten welke manier van kiezen jij het makkelijkst gebruikt.

 1. Rationele stijl, er worden zorgvuldig alternatieven afgewogen en geëvalueerd
 2. Intuïtieve stijl, vertrouwend op eigen ingevingen en gevoelens
 3. Vermijdende stijl, uitstellen en vermijden van het maken van keuzes
 4. Afhankelijke stijl, zoeken naar advies en richting bij anderen
 5. Spontane stijl, plotselinge en impulsieve beslissingen

(uit het boek Een leven lang kiezen van Evelyne Meens)

Je snapt dat geen enkele stijl DE BESTE is. Bewust kiezen, een goede keuze maken doe je juist door van alle stijlen de voordelen te gebruiken.

Zo is een rationele kiezer heel goed in het vergelijken van studies met feiten. Kijkend naar doorstroomcijfers, naar resultaten zal deze persoon zeker weten dat alles is onderzocht.

Maar dan de intuïtieve kiezer. Die laat de lijstjes thuis maar kan je wel vertellen wanneer het goed voelt. Of de mensen waarmee je een klas gaat vormen ook een groep is om lekker mee samen te werken en het ook gezellig mee te hebben. Waar iemand met een vermijdende stijl misschien pas achter komt na de start van de studie. Vaak kiest deze persoon op het laatste moment en slaat de open dagen, beurzen, meeloopdagen over. Voordeel van deze stijl? Dat kan zijn dat deze persoon zich niet druk maakt en blijft afwegen, nadenken, piekeren.

Dat doet iemand met een afhankelijke stijl trouwens ook niet, die legt de keuze bij anderen.

Ten slotte is er ook nog de spontane stijl. Ook al kan diegene er over een week anders in staan, bij de start van de studie is deze persoon in elk geval heel enthousiast en zeker over de genomen keuze.

Tips voor elke keuzestijl, elke manier van kiezen kan beter

Als jij weet welke manier van kiezen jouw voorkeur heeft kun je er rekening mee houden. Maar HOE doe je dat? Ik geef je bij elke stijl een tip:

 • Rationele stijl, wat merk je op als je het gaat uitproberen? Een open dag, netwerkgesprek, meeloopdag, er zijn verschillende mogelijkheden. Ga jij uit je hoofd om te doen, dan word je keuze compleet.
 • Intuïtieve stijl, hoe goed het ook allemaal voelt, houd je hoofd erbij. Of haal je hoofd er eens bij door een lijstje te maken van jouw waarden, wat is voor jou belangrijk?
 • Vermijdende stijl, wie kan jou helpen om in beweging te komen? Jij zult zelf blijven uitstellen, accepteer dat iemand anders je herinnert aan deadlines. Vraag iemand dit te doen.
 • Afhankelijke stijl, als je niet meer weet of het jouw eigen keuze is kun je alle meningen uitbeelden op tafel met bijvoorbeeld lego of playmobil poppetjes. Je ziet dan letterlijk wie wat zegt in jouw keuze. En je ziet wat van een ander is en wat van jou.
 • Spontane stijl, hoe mooi jouw manier van kiezen ook is, je kunt je voorstellen dat je wat eerder mag beginnen met info verzamelen. Ook als je een planning maakt blijft je keuze van jou en hoef je een knoop pas door te hakken op het laatste moment.

Zelf aan de slag met je eigen keuzestijl

Oefenen met kiezen helpt je beter te kiezen

Wil jij oefenen met het maken van keuzes vóór je een studie kiest?

Elk weekend zet ik in  de stories van @studiekeuzecoach een keuze oefening.

Lastig om te kiezen?

Vind je het nou lastig om zelf te kiezen met zowel verstand als gevoel? En kom je er met de tips ook niet helemaal uit? Als keuzecoach kan ik je helpen op verschillende manieren.

Zo kan ik je vragen om een slim lijstje te maken voor een open dag waardoor jij meer gaat doorvragen. Alle meningen van de mensen om je heen met je doornemen, welke passen bij jouw eigen mening? Of ik ga een oefening met je doen om zonder je hoofd te kiezen.

Meer informatie kun je natuurlijk vragen via het contactformulier.

Je maakt per dag meer dan 30.000 keuzes waar je niet over nadenkt.

studiekeuze coach Roosendaal

Keuzes op belangrijke momenten, zoals een studiekeuze of loopbaankeuze wil je niet onbewust, maar juist BEWUST maken.

Nieuwsgierig hoe ik je help om bewust te kiezen?