Open dagen bij studiekeuze

Ben jij al aangestoken met het studie-enthousiasme-virus? Of wacht je de 3e golf af?

Wist je dat open dagen bij studiekeuze, dus in het mbo, hbo en op universiteiten in golven komen? 3 keer per jaar. En we zitten nu ( januari/februari) midden in de 2e golf. Hoe werkt dat dan?

Een open dagen is bedoeld om jou kennis te laten maken met een school. Zodat jij de beste keuze maakt voor je studie. Want WAT je studeert is een deel van die keuze. WAAR je dat studeert een ander deel. De sfeer, de manier van lesgeven, vormen van toetsen, doorstroommogelijkheden en samenwerkingen. Alles opgeteld is iedere school anders.

Bij je studiekeuze gaat het dan ook om de vraag: Wat past bij jou?

Een open dag helpt je kiezen voor de beste studie(plek) voor jou

Tijdens een open dag leer je een school beter kennen. Je komt er dan vaak achter of dit de beste studieplek is voor jou. Tenminste als jij al weet wat voor jou belangrijk is. Wat heb jij nodig om succesvol te zijn? Wanneer komt het beste uit jou naar voren? Hoe lever jij geweldige prestaties? Ik ga er nu even vanuit dat je dat al weet. ( is dat niet zo dan help ik jou graag om dat te ontdekken). Maar die open dagen dus. Die geven je de kans om erachter te komen hoe een studie op die school wordt gegeven. Klopt de informatie van de website? Wat zeggen studenten die er al een tijdje studeren? Voor de gevoelskiezers onder ons zijn ze ook erg belangrijk om te merken of je er wel op je plek bent. Na een halve dag in een gebouw kun je jezelf vragen of je daar 3, 4 jaar of zelfs langer naartoe wilt gaan? Een belangrijke stap dus bij een goede studiekeuze. En die golven, hoe zit dat dan?

Open dagen komen in golven

Aan het begin van een schooljaar gaan de deuren in het mbo, hbo en op universiteiten open voor examenleerlingen. Vers uit de zomervakantie is de meeste gestelde vraag door mentoren, docenten en ouders: Wat ga je hierna doen? De grote drukte van een examenjaar is nog even niet….Daarom een goed moment om als vervolgonderwijs je deuren open te zetten. De 1e golf van open dagen start dan ook eind september en is in oktober op zijn hoogtepunt.

De 2e golf komt een paar maanden later. Januari, februari. Voor wie na die zomervakantie rustig aan wilde opstarten en nu bedenkt dat er een vervolgstap moet worden gezet. O ja, ik ga dit jaar mijn diploma halen. En dan?
Weer gaan alle deuren open in het mbo, hbo en op universiteiten. was je er al in de eerste golf al? Dan ga je nu misschien terug met je ouders of juist met vrienden. Dit keer stel je wel vragen of ben je gericht op zoek naar antwoorden. Je bent jezelf aan het verdiepen.

De 3e golf is voor late beslissers. In april vaak. Wanneer je het eigenlijk zou moeten weten en de druk voelt. Voor mbo is er al een aanmelddatum voorbij, voor hbo en wo is die op 1 mei. Op deze open dagen zie je dan ook vaak jongeren die door hun ouders worden meegenomen. Zo van: Het moet NU. Ook de lange twijfelaars zie je vaak op deze open dagen. Toch nog een keer een school bekijken. Misschien wel een andere studie? Of weet ik het zeker als ik er weer doorheen loop? Als ik de sfeer voel, de studenten spreek? En er is in die 3e golf een nieuwe groep: De voorexamenleerlingen. Geen late beslissers. Juist degenen die in vmbo 3, havo 4 of vwo 4/5 zitten en op tijd informatie willen verzamelen.

Hoe gebruik je de golven bij je studiekeuze?

Je kunt de 3 golven van open dagen gebruiken bij je studiekeuze. Door in je voorexamenjaar al in april op bezoek te gaan bij scholen in jouw buurt. Je hebt dan nog alle tijd en hoeft nog niet gelijk allemaal vragen te stellen. Want ja, ik weet ook wel, zo’n bezoek is best spannend. Je kunt behoorlijk onder de indruk zijn van zo’n schoolgebouw, het terrein, een campus. Verkennen noemen we dat bij studiekeuze.

De 1e golf in je examenjaar gebruik je dan om wél die vragen te stellen. Verdiepen weet je nog? Je hebt al een top3 van studies en daarover wil je van alles te weten komen. Hier ga je vaak ook naar open dagen die wat verder van huis zijn. Je vindt een overzicht van open dagen op de websites van scholen maar ook op http://www.studiekeuze123.nl

De 2e golf in je examenjaar (januari, februari) is dan al meer een studiekeuzecheck. Tussen die 1e en 2e golf heb jij je verdiept. Je hebt mensen gesproken over de studies, bent gaan meelopen, hebt in de keuzegids feiten vergeleken. Met een tas vol checkpoints ga je een ronde over het schoolterrein, over de campus. De knoop doorhakken heet dit ook.

En die 3e golf in een schooljaar? Die heb jij dan niet meer nodig. of nou ja misschien ga je dan vooral voor de gezelligheid. Voor de binding. Want dat is ook waar open dagen goed voor zijn. Alvast wennen aan jouw nieuwe plek.

Je maakt per dag meer dan 30.000 keuzes waar je niet over nadenkt.

studiekeuze coach Roosendaal

Keuzes op belangrijke momenten, zoals een studiekeuze of loopbaankeuze wil je niet onbewust, maar juist BEWUST maken.

Nieuwsgierig hoe ik je help om bewust te kiezen?