Spijt bij een verkeerde studiekeuze

Aan spijt heb je niks bij je studiekeuze

Want eerlijk gezegd levert het je vooral gepieker, gepruil en geprul op. En dat wil je niet.
Spijt is iets dat ik veel hoor van jongeren die gestopt zijn.

Natuurlijk roepen ze het: Ik heb zo’n spijt. En dat mag best. Heel even.
Spijt doet namelijk iets met ons brein dat gewoon niet helpt. Echt niet. Het geeft je een punt waar je aandacht naartoe gaat, een horizon met allerlei afleiding van de weg die je wél wilt gaan. Gedachten over je keuze, over jezelf. Je kunt dit niet. Je hebt het niet goed gedaan. Je weet gewoon niet wat je wil. Je …. Nou ja, daar voelt niemand zich beter van lijkt mij.

Spijt bij een volgende studiekeuze

Angst voor spijt houdt ons trouwens ook tegen om te kiezen. Dus als je spijt meeneemt naar je nieuwe keuze dan zorgt het voor twijfel. Zoveel zelfs dat het maken van een volgende studiekeuze geblokkeerd wordt. Liever gaan jongeren dan werken zeggen ze. Of ze starten wel met een studie en zijn onzeker over hun eigen inschatting. Als ze dat al niet konden dan kunnen ze ook… Onzekerheid volop. Dat kost allemaal energie die niet meer gaat naar het studeren zelf. Zonde.

Hoe ga je dan om met spijt?

Bij een studiekeuze die niet bleek te passen kun je niks met het gevoel spijt. Je kunt wel iets met de ervaring die je kreeg door die keuze. En je kunt het gevoel spijt onderzoeken.

Spijt geeft namelijk aan wat jou enorm heeft geraakt. Is dat iets dat jij belangrijk vindt? Over jezelf? Schrijf voor jezelf eens op wat dat is? Welke waarden zitten daarin?

De ervaring van je studie kun je ook onderzoeken: Wat heb jij over het hoofd gezien? Wat heb je gemist tijdens het maken van je keuze? Waar kun je de volgende keer beter op letten?

Door dat te onderzoeken krijg je een berg aan informatie. Die neem je mee in je nieuwe studiekeuzeproces. Zo wordt je verkeerde studiekeuze gewoon je eerste keuze.

Vind je het lastig om deze vragen zelf te beantwoorden? Het is vaak makkelijker om dit samen met iemand te doen. In een eenmalig keuzekwestiegesprek help ik je graag. Voor meer info vul je het contactformulier in of stuur je een bericht naar 0622897290.

Je maakt per dag meer dan 30.000 keuzes waar je niet over nadenkt.

studiekeuze coach Roosendaal

Keuzes op belangrijke momenten, zoals een studiekeuze of loopbaankeuze wil je niet onbewust, maar juist BEWUST maken.

Nieuwsgierig hoe ik je help om bewust te kiezen?