Studiekeuze en 1 mei, wat is daarmee?

Op school, op internet, als je nu iets hoort over studiekeuze dan gaat het vooral over 1 mei. Wat is er eigenlijk met die datum? Waarom is 1 mei belangrijk bij studiekeuze?

Eigenlijk is 1 mei belangrijk voor studiekiezers die naar hbo en wo gaan. Ga je naar het mbo? Dan heb je te maken met 1 april. HUH maar wat dan? En wat is het verschil?

1 mei op het mbo

In het mbo staat deze datum voor het plaatsingsrecht. Dit betekent dat je bij aanmelding voor een studie recht hebt om te worden toegelaten. Als je tenminste ook meedoet met de intake activiteiten.

Het mbo kan je na een intake wel een negatief advies geven maar ze mogen je niet weigeren.

Nou ja, behalve als de school van tevoren al bekend heeft gemaakt dat er een maximaal aantal plaatsen is óf een selectie op vaardigheden. Een fysieke test bijvoorbeeld.

Het mbo heeft eigenlijk 1 april als datum voor het aanmelden. MAAR……Dit jaar is alles een beetje anders. Ook het mbo heeft daarom de aanmelddatum opgeschoven naar 1 mei. Ben je voor die dag aangemeld bij een studie op het mbo? Dan heb je dus plaatsingsrecht.

1 mei in het hoger onderwijs, het hbo en de universiteit ( wo)

In het hoger onderwijs, dus het hbo en de universiteit staat 1 mei voor net iets anders.

Ben je aangemeld voor 1 mei dan heb je recht op een studiekeuzecheck. Je krijgt dan een gesprek, een activiteit en daarna een advies.  Dat advies mag je negeren, je kunt sowieso starten met je studie. (je snapt dat ik het advies waardevol vind en adviseer hier dan met iemand over te praten)

Meld jij jezelf na 1 mei aan voor een studie op het hbo of de universiteit dan mogen ze je weigeren.  Een aantal scholen doet dat ook: zij nemen geen studenten meer aan.

Belangrijker is ook dat je geen recht meer hebt op die studiekeuzecheck. Ofwel, je mist een kans om een advies te krijgen van de mensen van de studie zelf. En dat kan je dus een mismatch opleveren.

Of andersom, een studiekeuzecheck bespaart je misschien wel een mismatch.

En daarom heeft echt iedereen het dus over  1 mei. Belangrijk dus om aan te melden.

Wat als je nog niet weet wat je gaat studeren en het is bijna 1 mei?

Ik geef je een paar tips:

  • Maak een top 3 van studies en meld jezelf bij alle 3 aan. Je voldoet dan aan de regel en hebt hierna de tijd om tot een goede keuze te komen. Aanmelden voor het hoger onderwijs doe je via www.studielink.nl en voor het mbo bij de school zelf
  • Je mag je bij studies ook afmelden na 1 mei. Dus maak je alsnog je keuze dan laat je dat de andere 2 studies gewoon weten.
  • De regel gaat vooral over je eerste aanmelding. Was je al in januari aangemeld en krijg je nu te horen dat je niet bent geselecteerd? Dan voldoe je wel een de 1 mei regel en heb je recht op plaatsing of recht op een studiekeuzecheck bij je nieuw uitgekozen studie.
  • Regel zo snel mogelijk een afspraak met je mentor, decaan of een studiekeuzecoach die jou helpt om de knoop door te hakken. Die met jou dus de beste studie uitzoekt van die 3.

Wil je weten hoe ik jou help om zo snel mogelijk een goede keuze te maken? Vul het contactformulier in. Ik neem dan contact met je op.

Aanmelden studie voor 1 mei

Je maakt per dag meer dan 30.000 keuzes waar je niet over nadenkt.

studiekeuze coach Roosendaal

Keuzes op belangrijke momenten, zoals een studiekeuze of loopbaankeuze wil je niet onbewust, maar juist BEWUST maken.

Nieuwsgierig hoe ik je help om bewust te kiezen?