Natuurlijk hoop jij te horen dat je geslaagd bent, je diploma krijgt en klaar bent met de middelbare school. Toch horen elk examenjaar veel scholieren het andere nieuws: Helaas, je bent gezakt. Wat zijn dan de mogelijkheden?
Wat als je gezakt bent? Of nog niet geslaagd?
Je zult natuurlijk eerst balen na dat telefoontje. Dat mag zeker! Neem daar ook de tijd voor en gooi al je gevoelens er uit. Ook je gedachten mag je lekker uitspreken. Je kunt namelijk pas aan oplossingen denken als er in je hoofd ruimte is. Bovendien ga je nu even het onbekende en onzekere in want inderdaad geslaagd zijn is leuk, maar wat zijn de mogelijkheden als je gezakt bent? Daar heb je vast nog niet over nagedacht vóór je examens.
Je teamleider, conrector, mentor of decaan zal vragen of je op school komt om alles te bespreken. Ook zij weten dat je even de tijd nodig hebt dus vaak is dat op vrijdag. Je hoort dan vaak ook precies op welke punten je gezakt bent en wat er nog aan te doen is.
2 Mogelijkheden om te doen
- Herexamen doen is namelijk de eerste mogelijkheid. Als je gezakt bent omdat je gemiddelde net te laag was, als je onderuit bent gegaan op een vak waar je normaal super goed in scoort.
Opgeven voor een her moet snel gebeuren, die zijn namelijk al volgende week. Een tip als je dit wilt doen is gelijk met je vakdocent contact op te nemen voor uitleg, voor oefenmateriaal.
- De tweede mogelijkheid is dat je de uitslag laat staan, Dan ben je dus definitief gezakt.
Er is niets mis mee om dit te kiezen. Overleg goed met je ouders, met je mentor, decaan, teamleider of conrector wat zij ervan vinden maar onthoudt: JIJ MOET HET DOEN. Als jij het niet ziet zitten om nog eens 3 dagen te leren voor een bepaald vak, niet aan beginnen. En ja aan de andere kant kan ik je zeggen dat die 3 dagen best te doen zijn en je alsnog een diploma kunnen geven.
In dit bijzondere jaar mag je trouwens 2 herkansingen doen. Is wat drukker inderdaad maar je hebt dus ook een kans extra om nog geslaagd te zijn en je diploma te halen.
Maar vooruit, jij kiest voor mogelijkheid 2, je laat de uitslag staan. Wat dan?
Als je de uitslag definitief maakt: gezakt. Wat dan?
Als decaan én als studiekeuzecoach vind ik dit een leuke vraag. Vaak is het gevoel namelijk dat je een jaar op pauze gezet wordt. Nog een keer het hele examenjaar moet doen, nog een keer examen. Er zijn nog ook andere mogelijkheden voor je:
- Je kunt naar het VAVO. Daar kun je het volgend schooljaar examen doen in 1 of enkele vakken. De resultaten van de andere vakken blijven staan. Klinkt ideaal? Nou, als je onder de 18 bent moet je wel via je eigen school een contract afsluiten. Dit heet uitbesteden. En niet elke school wil dat doen. Bovendien verander je wel van omgeving, van school.
- Je kunt op een aantal plaatsen ook ALVAST STUDEREN. Op mbo en hbo zijn er mogelijkheden om alvast met je studie te starten en dan in samenwerking met een VAVO je diploma te halen in het volgende jaar.
- Je kunt óók kiezen voor een mbo opleiding zonder diploma. Met een havo of vwo overgangsbewijs van de 3e naar 4e klas mag je naar het mbo. Heb je VMBO gedaan dan kun je overleggen of je wordt toegelaten op bijvoorbeeld niveau 2 of bij de entree opleiding.
Wat moet je regelen?
Wat je in elk geval even moet regelen is je inschrijving voor je vervolgopleiding. Voor de studie die jij gekozen hebt. Ga je nu niet naar het hbo of de universiteit meld jezelf dan af via Studielink . Ga je nu niet naar het mbo? Neem dan contact op met de school waar jij staat aangemeld.
Ook heb je jezelf af te melden voor studiefinanciering en het studentenreisproduct. Daarover vind je meer via Studiefinanciering – DUO
Wat kun jij het beste doen?
Wat voor jou de beste keuze is? Dat kan ik hier natuurlijk niet zeggen. Dat is persoonlijk. Maar weet je wat? Als jij het contactformulier invult of mij belt dan denk ik graag met je mee.