Welke studiekeuze routes zijn er eigenlijk?

Als je gaat kijken naar een vervolgopleiding kom je al snel bij de vraag: Wat zijn de mogelijkheden? Welke routes zijn er in studie landschap om te komen waar jij naartoe wil? En wie kent ze? Dat laatste is simpel: de studiekeuzecoach kent ze én helpt jou de route kiezen die het beste bij jou past.

Een studiekeuzecoach kent alle routes in studie land

Wanneer ik ouders spreek over de studiekeuze van hun kind blijkt heel vaak dat ze de verschillende mogelijkheden niet kennen. Dat is logisch want het zijn er ook veel. En het is niet hun vak om daar mee bezig te zijn. Daar zijn anderen voor. Studiekeuzecoaches stoppen een groot deel van hun tijd in het verzamelen van informatie over nieuwe studies, alternatieve routes en de voor- en nadelen ervan. Zodat ze bij elke studiekiezer de beste route op weg naar de ideale bestemming kunnen adviseren.

Vroeger leek het veel simpeler: Je deed het vmbo (dat toen nog lts of huishoudschool heette) en ging naar een vakschool. Of je deed de havo en ging daarna naar het hbo. Met vwo ging je bijna altijd studeren aan een universiteit. En heel af en toe was er iemand die stapelde, dat wil zeggen via de mavo, havo en vwo naar die universiteit ging. Veel vaker was de stapel ingestort en werd het sprokkelen, vanuit een beroepsopleiding en heel veel bijscholing naar een baan toewerken.

Welke mogelijkheden zijn er nu allemaal?

Er is veel veranderd in het studielandschap. Studiekeuzecoaches hebben daarin een overzicht. Zij kennen de routes. Weten hoe een havo uitvaller via een versnelde mbo route bij het hbo uitkomt. Welke leer-werkmogelijkheden er zijn voor degenen die klaar zijn met de schoolbanken. Tijdens een studiekeuzecheck kun je dan ook jouw route vergelijken met andere mogelijkheden. Heb jij voldoende gekeken naar wat jij nodig hebt? Wat bij je past? Wat jou energie geeft? Want ken je deze al:

  • Een mbo student die wel verder wil leren maar geen 4 jaar kan naar een Associate Degree
  • Een havo 4 leerling die praktisch ingesteld is volgt een 3 jarige versnelde mbo route
  • Een vmbo-er sluit vakken af op mavo niveau en kan daardoor naar mbo niveau 4
  • Vanuit vwo doet iemand het hbo in 3 jaar
  • Niet toegelaten bij een selectie studie? Via een zij instroom ben je er 4 jaar later ook

Onderzoeken wat jouw ideale route is?

Wil je checken of jij de ideale route hebt gekozen? Vul het contactformulier in Studie keuze coaching – Sense You en ik benader jou voor een goed moment. Doe je dat voor 1 mei? Dan kun je zonder zorgen nog je keuze veranderen.

Je maakt per dag meer dan 30.000 keuzes waar je niet over nadenkt.

studiekeuze coach Roosendaal

Keuzes op belangrijke momenten, zoals een studiekeuze of loopbaankeuze wil je niet onbewust, maar juist BEWUST maken.

Nieuwsgierig hoe ik je help om bewust te kiezen?