1 Mei : de deadline voor studiekeuze

Over een maand is het zover, 1 mei. Dan ben je…een dag te laat. En dat wil je niet. Maar hoe kan dat dan? Wat is er met die datum 1 mei en studiekeuze? Ik leg het je uit en geef je tips om op tijd te kiezen.

Deadline mbo verplaatst van 1 april naar 1 mei

In andere jaren waren er verschillende deadlines voor het inschrijven bij een vervolgopleiding. 1 April ( nee, geen grapje) was altijd HET moment dat je bij het mbo, middelbaar beroepsonderwijs moest zijn aangemeld voor het recht op toelating. Vanwege coronamaatregelen heeft het ministerie gevonden dat jongeren dit jaar een maand langer de tijd krijgen om een bewuste keuze te maken. 1 mei dus.

De aanmelding bij een mbo kent het recht op toelating. Dat wil zeggen, als er voldoende plaats is word je altijd toegelaten als je voldoet aan 2 eisen:

  • Je bent in het bezit van een vmbo diploma of vergelijkbaar ( dat kan ook een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 zijn. vmbo is ook mavo want officieel heet dat vmbo-theoretische leerweg)
  • Je doet mee aan de toelatingsactiviteiten. Wat dus een kennismakingsbijeenkomst kan zijn, een doedag, een Zoomgesprek of een schriftelijke opdracht)

Wat als je na 1 mei bij het mbo gaat aanmelden?

Na 1 mei verlies je het recht op toelating. De school waar je naartoe wilt kan dat zeggen dat je een extra opdracht moet doen om te kijken of je wel de juiste vaardigheden en kwaliteiten hebt. En ze mogen tegen je zeggen dat je niet past binnen de school of bij de studie. Je mag geweigerd worden.

1 Mei als deadline voor hbo en universiteit

Voor het hoger onderwijs zijn er andere regels. Ook daar is 1 mei de deadline en een heel groot verschil is er in de praktijk niet. Ga jij jezelf inschrijven op of na 1 mei dan verlies je daar het recht op de studiekeuzecheck en verandert dit in een mogelijk bindend advies. Tot 1 mei kreeg je een studiekeuzecheck en daarop volgde een advies. Ook als de studie adviseur je vertelt dat je niet echt de eigenschappen voor die studie hebt, mag je starten. Wij studiekeuzecoaches zijn altijd wel benieuwd naar het verhaal achter zo’n advies. Het wordt niet zomaar gegeven. Aan de andere kant is soms ook het verhaal van de aankomende student niet goed overgekomen. Schakel bij een negatief advies dus altijd je decaan of een studiekeuzecoach in om met je mee te denken over de volgende stap.

Dus aanmelden voor 1 mei betekent gewoon lekker studeren?

Let op, dit alles geldt niet voor studies in mbo, hbo en wo met een selectie of met een numerus fixus. Ik vertel je graag hoe daar te toelating geregeld is in een persoonlijk gesprek.

En er is nog iets dat je goed mag onthouden. Bij het mbo én in het hoger onderwijs krijg je dus niet een gesloten deur als je op tijd bent maar tijdens je studie kun je wel weggestuurd worden. Dat heet het bindend studie advies (BSA). Je zult dus tijdens je studie moeten laten zien dat jij echt de goede keuze maakte.

Hoe maak je dan die studiekeuze goed voor 1 mei?

Bij de meeste scholen heb je het vak LOB. Daarin werk je in stappen naar een goede keuze. Uiteindelijk moet je een LOB dossier afronden. Op het vmbo is dit zelfs verplicht om je diploma te halen. De stappen van LOB zijn de volgende:

  1. Oriënteren
  2. Verkennen
  3. Verdiepen
  4. De knoop doorhakken

Je begint altijd bij jezelf, wie ben je, wat wil je, wat is voor jou belangrijk? Waar ben je goed in? Vind je dat lastig? Lees dan eens https://www.senseyou.nl/de-moeilijkste-vraag-van-studiekeuze-waar-ben-ik-goed-in/

Daarna ga je kijken wat de mogelijkheden zijn, waar die zijn en welke je wilt onderzoeken. Het onderzoeken doe je door naar open dagen te gaan, mensen te spreken die het beroep uitoefenen, een dag mee te gaan met studenten of door op internet van alles te bekijken over de sector of studierichting. Ook kijk je bij de studie goed naar de vakken die worden gegeven, naar de manier van leren en de sfeer. Past dit bij jou?

In de 4e fase kies je dus pas. Soms lopen jongeren daarin vast omdat ze het lastig vinden (ook op andere gebieden) om knopen door te hakken. Keuzestress heet dat. Of ze willen iets kiezen vanuit hun hoofd en dan begint hier het gevoel, het hart in de weg te zitten.

Als je op school al met LOB hebt gekeken naar jouw keuze dan zul je merken dat je in maart al gekozen hebt. Die deadline van 1 mei ga je dan best redden. Maar heb je LOB niet zo serieus aangepakt, waren er andere zaken die jouw aandacht vroegen dan kan het zijn dat je nu nog niet zover bent. Daar zet ik nu dus de wekker voor: JIJ MAG AAN DE SLAG. En doe dat niet alleen. Schakel hulp in. Van je ouders, je mentor en van een studiekeuzecoach.

Weet je het nog niet (zeker)?

Twijfel je nog een beetje over je keuze? Dan kun je de volgende dingen doen:

  • Maak een top 3 van studies en meld jezelf bij alle drie aan. Je voldoet nu aan de 1 mei regel en hebt iets langer de tijd om de knoop door te hakken.
  • Investeer dan in een studiekeuzecheck gesprek. Bij de school waar jij je hebt aangemeld of bij een onafhankelijk studiekeuzecoach. En wacht daarmee dus ook niet te lang.

Ik heb in de maand april wat extra plekjes in mijn agenda voor late beslissers en twijfelaars. Spreek ik jou?

Je maakt per dag meer dan 30.000 keuzes waar je niet over nadenkt.

studiekeuze coach Roosendaal

Keuzes op belangrijke momenten, zoals een studiekeuze of loopbaankeuze wil je niet onbewust, maar juist BEWUST maken.

Nieuwsgierig hoe ik je help om bewust te kiezen?